zondag 18 mei 2014

Rokje met dubbel beleg…

Het wordt weer lekker weer… En dan kunnen we moeilijk met broeken blijven rondlopen!
Eens een rokje voor mezelf! Heb me in de watten gelegd!
Heb vrijdag samen met een naaivriendin een rokje van Madame ZsaZsa gemaakt.
Het A-lijn rokje met beleg en een rits! Het was soms wel eens zuchten.

Maar het resultaat mag er zijn…Wat hebben we eerst gedaan. Onze taille en onze heupen gemeten. We hadden dezelfde maat, dus moesten we maar één patroon aftekenen.


Deze uitgeknipt en op onze stof gelegd. De juiste kant tegen de stofvouw.


Voor mijn beleg heb ik een ander kleurtje gekozen die er wel bijpast. We spelden deze erop. In de juiste richting op de stoflijn. als je een motief in je rok hebt en je wilt daar ook het beleg in. Zorg dan dat je deze ook in de juiste richting op je stof plaatst. Zodat je beleg en rok precies doorlopen...Ik heb mijn beleg dubbel genomen. Je kan ook één keer je beleg nemen. Dan moet je op het einde een zoom maken. 


Bij dubbele beleg werk je het als volgt af. Je legt de twee dezelfde stukken stof op elkaar. Je stikt of lockt deze aan elkaar.Dan draai je je twee banden op en strijk je ze plat. Zo heb je al een mooi afgewerkte band aan je rok.

Nu moeten we ons beleg aan onze rok vastnaaien. Wij hebben ons beleg en onze rok in twee geplooid en de helften op elkaar gelegd en deze eerst vastgespeld. En zo hebben we beide kanten afgespeld.Als het beleg vastgenaaid is dan kunnen we beide kanten van de rok aan elkaar naaien. Kies een kant die je wel open houden voor de rits.


Nu komt het moeilijkste van heel het gebeuren… de rits plaatsen :)

Leg je rits goed met het begin van je rok. Mijn beleg is vanboven al afgewerkt vandaar dat mijn rits zo hoog ligt. Maar als je met enkel beleg werkt, leg je rits dan lager. Want je moet nog omzomen…
Plaats een naaldje juist voor het einde van de rits.


Dan leg je je rok onder het naaimachine. Je neemt een gewone rechte steek, maar zet deze in de grootste steek die je hebt. Als je aan het naaldje komt, dan verzet je weer naar een kleine steek. 
Je legt je rok onder het strijkijzer en perst de randen elk een kant.


Nu kan je kiezen welke soort rits je plaatst. Ga je een blinde rits plaatsen of een gewone rits. De gewone rits zie je langs de buitenkant. De blinde rits zie je niet… :) wat heb ik gedaan … een gewone rits geplaatst op de manier van een blinde rits :) Lukt ook.

Nu torn je de naad met de grote steken los. En je doet je rits open en plaatst je rits elk op een naad. Deze speld je vast en nadien stik je deze vast.
Op deze manier heb je een stiksel bovenop je rok. Is ook mooi…


Dan moeten we onze rok nog omzomen… Wat weet ik nu… de rokken vallen wel redelijk lang. Tot op de knie, bij mij toch. Volgende keer neem ik geen extra naadwaarde voor een zoom, want nu moet ik extra omplooien om tot boven de knie te komen.


Voila… rokje klaar!


Vlug passen en paraderen!

3 opmerkingen:

 1. Zeer mooi, het resultaat mag er zeker zijn!!! Leuk stofje ook en heel leuk gecombineerd met de blauwe band.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Heb eerst getwijfeld, maar vind het resultaat ook verbluffend :)

   Verwijderen
 2. Komt dit patroon uit het boek allemaal rokjes van madame zsazsa?

  BeantwoordenVerwijderen