vrijdag 30 mei 2014

Mijn eerste tasje… Als cadeau met een strik er rond!

Morgen ga ik naar een house-warming-party en was al een tijdje aan het broeden over het cadeautje…
Omdat ze alles al hadden van op hun appartement... dacht ik, waarom eens geen tasje maken. Ze kan nog zien waarvoor ze die wil gebruiken.  Dit is het resultaat.


En hoe hebben we dat gedaan… Hier volgt de instructie.
Wat heb je allemaal nodig… twee stoffen, één voor de buitenkant en één voor de voering. Je kan natuurlijk ook echte voering gebruiken. Je patroon. En last but not least … vlieseline.
( De maten: voor de strik: 2 keer 28cm x 13cm, het middenstuk van de strik 2keer 5cm x 8cm en voor de tas: 2 x van elke stof 25cm x15cm )

Dan heb ik de vlieseline geknipt en er ook al direct opgestreken.


Mijn eerste werk was de strik. Heb beide kanten gelockt, kan evengoed gewoon stikken. De goede kanten op elkaar.

Nadien draai je het binnenstebuiten. Zodat de naden binnenin zijn. Strijk het geheel eens mooi plat.


Plooi je strik. Het lusje stik je toe en draai je er rond. Vind je het te groot, stik het kleiner en knip de overschot af. Zo ben ik enkele keren over en weer gegaan.Speld je strikje vast op je stof. Naai deze vast. Nu kan je nog kiezen in welke richting je je strik wilt.
We gaan onze rits inpakken. Neem je rits en bedek het met een reepje stof (Deze moet je nog knippen ( 4cm x 8cm)) Je doet dat best biais-gewijs: eerst achterkant van de rits, dan naar boven plooien en de voorkant stikken. 

Leg je buitenstof met de goede kant naar boven en de rits omgekeerd hierop. De rits dient gelijk te komen met je bovenrand van de stof. De reepjes kan je straks wel gelijkknippen. Dat hoeft nu nog niet.

 

Leg dan je voeringstof met de goede kant naar onder er boven op. Stik nu de drie lagen vast. gebruik je ritsvoetje.


Voila het resultaat. Mooi afgewerkt van buiten.


Maar ook mooi afgewerkt van binnen.


Nu doen we hetzelfde maar voor de andere kant. Je legt de buitenste stof met de goede kant naar boven. De rits (het geheel) er op en dan de voering met de goede kant naar onder.  Nu mag je het overschot van de rits bedekkers ook wegknippen.


Voila het resultaat.

Doe je rist toe en leg je stof mooi op elkaar. Knip ze een beetje gelijk als er een verschil is.


De volgende stap is om dezelfde stoffen op elkaar te leggen. Voering op voering en buitenkant op buitenkant.


Speld deze nu vast, maar laat een opening in de voering. Zie foto tussen de speldjes laat je open. Dat is om het geheel te kunnen keren straks! Waar je ook op moet letten is dat je rist moet OPEN zijn. Anders kan je het ook niet keren.


Stik rondom vast. En knip dan de hoekjes af.


Draai binnenstebuiten.


Duw je hoekjes mooi naar buiten.


Dan speld je de voering vast en stik je deze heel dicht bij de rand toe. Of naai ze met de hand toe… Ik kies voor het naaimachine.Plaats de voering dan in de tas, duw de hoekjes mooi in de andere hoeken.


Wat mooi!

Ja lap, weer mijn label vergeten tijdens het werken. Dus dan maar nu met de hand…Ik hoop dat je het gemakkelijk kunt volgen! Ben benieuwd naar jullie tasjes! Stuur maar door en ik plaats ze erbij!


2 opmerkingen:

  1. Wat een leuk tasje!!! Leuke combinatie van stofjes ook. Bedankt voor de tutorial, heel duidelijk en mooi beschreven!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel! Ben benieuwd naar de jouwe!

    BeantwoordenVerwijderen