donderdag 10 april 2014

Een hoes voor een mand maken...

Mijn buurvrouw wou graag een hoes voor haar houtmand hebben. Zij hebben een mooie en gezellige boerderij. Zondags is die open voor het volk, kan je alles bezichtigen en in de week en weekend kan je er lekkere zelfgemaakte ijsjes en ijscoupes eten. Maar voor haar interieur en de inkleding ervan, wou ze graag zo'n hoes hebben. Dus hebben we ons best gedaan…Het eerste wat we doen is onze mand meten. De hoogte, de doorsnede en de omtrek. Je kan er een patroon van maken in papier of je kan het zo uit meten. Met ruitjes is dat een stuk simpeler dan een effen stof.


De volgende stap is het toe naaien van de rechthoek. Je kan dit met de overlock doen. Dan is alles in één keer gebeurd. Je kan ook eerst toe stikken met een rechte steek en dan zigzaggen.

Dit is met de overlock gedaan.

Nadien spelden we de cirkel vast aan de onderkant van het stuk stof. Je kan misschien een beetje stof over hebben. Want de bodem is kleiner dan de omtrek van de binnenkant. Dan zet je er een klein plooitje in. Je kan dit mooi afwerken met de overlock. Of weer in twee beurten met een gewoon naaimachine.


Onze zak is klaar. We zetten hem in de mand. Dat doen we met de kant waar je al je naden ziet zo in de mand. Zodat als je in de mand kijkt een mooi afgewerkte zak ziet.

Maar onze mand heeft handvaten. We meten de lengte en breedte van de handvaten.

We knippen een stuk stof. Die langer en breder is dan de handvaten. (Bij mijn tweede mand, heb ik dit stukje stof gezigzagd om uitrafeling te voorkomen.)

We brengen op onze zak, op de mooie kant, een lijn waar de opening komt van de handvaten. Als je de zak mooi in de helft plooit, dan komen de openingen op elkaar te liggen.

We spelden het stuk stof dat we hebben uitgeknipt er bovenop. We stikken dit stuk stof vast boven op de mooie kant van onze zak. We stikken ietsje langer en breder dan onze handvaten groot zijn.

Je knipt het binnenste, waar de handvaten komen, en door twee lagen, uit.

Dan plooi je de stof die je op die foto hierboven ziet op naar binnen door het gat. Deze speldt je vast.


Je stik deze één keer of twee keer vast. Te zien welke afwerking je zelf wilt. Dat doe je ook voor het andere handvat.

We plaatsen onze zak in de mand. De handvaten komen vrij...Nu is het aan jou de keuze. Zoom ik de zijkanten nu in, want nu zie je niet veel meer van de mand…
Wel ik heb dat gedaan maar niet gefotografeerd. Welke stappen zijn er dan. We knippen er eerst een 7tal ruitjes vanaf, komt ongeveer overeen met een 7cm. Dan heb ik bij de eerste hoes het gewoon twee keer geplooid en zo omgestikt. Met de tweede heb ik hem eerst helemaal gezigzagd en dan één keer omgeplooid en zo omgestikt.


Wel mijn buurvrouw was zeer blij! 
Zo professioneel, nog beter dan in de winkel…
leuk om te horen!

En als beloning heb ik lekkere ijsroom meegekregen… mmmm de appel-kiwi ijs is OVERHEERLIJK!

2 opmerkingen: